Onderhoud sieraden

Onderhoud sieraden

Onderhoud zilveren sieraden

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd zwart worden, dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen of juist doordat sieraden niet gedragen worden. Dit gebeurt door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Door een chemische reactie wordt een dun zwart laagje gevormd op zilveren sieraden.


De huid maakt natuurlijke oliën aan, welke kunnen reageren met zilveren sieraden. Iedere huid is anders, het wil dus absoluut niet zeggen dat iedereen daar last krijgt. Door medicijngebruik, voeding, alcoholgebruik of zweet kan er eerder een reactie tussen huid en sieraad ontstaan. Er is niet één duidelijke oplossing tegen het zwart worden van zilveren sieraden, wel kun je zelf op een aantal dingen letten als je hier last van hebt:

  • Doe je zilveren sieraden af tijdens sporten, zwemmen of schoonmaken. Denk hierbij aan heftig transpireren, chloor en andere schoonmaakmiddelen.
  • Doe je zilveren sieraden ’s nachts af en pas weer om nadat je make-up, parfum, haarspray, bodylotion of andere schoonheidsproducten hebt gebruikt.
  • Doe je zilveren sieraden in een sieraden doosje als je deze niet draagt, wel ééntje die je af kunt sluiten. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk zwavelhoudende stofjes bij kunnen komen.
  • Doe je zilveren sieraden af bij langdurige blootstelling aan de felle zon, hierdoor kunnen zilveren sieraden ook zwart worden.

Zilveren sieraden welke zwart zijn geworden kunnen goed opgepoetst worden met een zilverpoets doek. Soms geeft dit niet het gewenste resultaat. Neem dat altijd even contact met ons op, wij kunnen jouw sieraad vast en zeker weer laten schitteren.

Wij krijgen wel eens de vraag of de sieraden dan wel van écht zilver gemaakt zijn. Het antwoord is vrij simpel; juist bij zwart worden van zilveren sieraden, kun je ervan uit gaan dat het gemaakt is van écht zilver. Andere edelmetalen hebben namelijk een andere manier van oxideren of oxideren soms helemaal niet. Het zwart worden van zilveren sieraden komt bij alle zilvergehaltes voor, dus ook bij de .925 legering.

Onderhoud gouden sieraden

Ook gouden sieraden kunnen er na verloop van tijd minder stralend uitzien. Zoals al eerder verteld, kan dit komen doordat de sieraden in contact komen met andere voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het mee tikken op de maat van een liedje, op de pook van de auto. Of het tillen van zware voorwerpen.

Zeker ringen zullen sneller beschadigen, daar deze om de vingers gedragen worden en dagelijks in contact komen met andere materialen.

Een gouden sieraad kan natuurlijk altijd opgeknapt worden, zodat deze weer zal schitteren. Je kan alleen zelf ook wat dingen doen of juist laten om ervoor te zorgen dat de sieraden mooier blijven.
Net als bij zilveren sieraden raden wij het aan om sieraden tijdens (zware) werkzaamheden, zwemmen, schoonmaken of slapen af te doen. Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.

Is je gouden sieraad een beetje dof geworden? Zelf kun je deze makkelijk weer laten stralen door een lauw warm sopje te maken met een beetje groene zeep en het sieraad met een zachte doek of tandenborstel schoon te poetsen. Natuurlijk bestaan er ook poetsdoeken voor gouden sieraden. Hiermee kun je jouw mooie sieraad weer net even wat meer laten glimmen.

Gouden sieraden welke gemaakt zijn van een hoger gehalte goud, zijn zachter en zullen dus eerder beschadigen. Het is raadzaam om hier dus extra alert op te zijn.
gouden sieraden met een lager goud gehalte, zijn harder en kunnen iets meer hebben.