Blog Layout

BLOG

Geef goud als
je van elkaar houdt

Bijna iedereen heeft wel eens van dit gezegde gehoord. Goud wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt voor sieraden. Dit is mede omdat dit edelmetaal een redelijk vaste waarde heeft. Er zijn nogal wat verschillende gehaltes goud en om hier meer duidelijkheid in te krijgen, hebben wij de belangrijkste informatie én een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Goud is een prachtig materiaal wat schoonheid uitstraalt. Hoe hoger het gehalte hoe meer luxe en exclusiviteit het sieraad heeft. Vaak wordt er bij het uitzoeken van trouwringen gekozen voor goud, dit omdat gouden ringen staan voor liefde en een lang leven. Zoals het gezegde luidt: "een gouden huwelijk" zullen de prachtige gouden trouwringen dan ook een huwelijk lang mee gaan.

Gouden legering

In Europa maken wij geen gebruik van puur goud. Dit komt omdat puur goud erg zacht is. Daarom wordt goud vaak gelegeerd met andere metalen om het sterker te maken. In Nederland worden de meeste sieraden gemaakt van 14-karaats goud. Wanneer een sieraad is gemaakt van 14-karaats goud, betekent dit dat er van de 1000 deeltjes die er in totaal in een legering zitten, 585 deeltjes puur goud zijn. De overige 415 deeltjes zijn bijgevoegd metaal. Bij een 18-karaats gouden sieraad geldt dat er van de 1000 deeltjes, 750 deeltjes puur goud en 250 deeltjes bijgevoegd metaal zijn.

Wat is karaat?

Als we spreken over karaat spreken we over de zuiverheid van een gouden legering. In tegenstelling tot bij een diamant heeft dit niets te maken met het gewicht van een gouden legering, maar met het aandeel puur goud dat in een legering aanwezig is. Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende gehaltes en de hoeveelheid deeltjes goud die er per gehalte in de legering zitten:

9 karaat goud

(9 krt)

375

14 karaat goud

(14 krt)

585

18 karaat goud

(18 krt)

750

20 karaat goud

(20 krt)

833

21,6 karaat goud

(21,6 krt)

900

22 karaat goud

(22 krt)

916

Goud kleuren

Zoals we hierboven al hebben beschreven, worden er ‘andere’ metalen bijgevoegd om een gouden legering te versterken. Wat voor metaal er exact wordt bijgevoegd, is afhankelijk van de kleur goud. Rose goud krijgt bijvoorbeeld zijn kleur door de toevoeging van koper. Hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleuring zal zijn van het metaal. Bij geelgoud wordt er meestal een combinatie van zilver en koper bijgevoegd. Er zijn verschillende kleuren goud, zoals: geel, rood, wit maar tegenwoordig zelfs paars en groengoud. Een tijdlang was rose goud een stuk minder populair maar door de trends van de afgelopen jaren is het rose goud weer terug van weggeweest. Een prachtige diamant zal nóg meer tot zijn recht komen in een witgouden zetting, daarom wordt als verlovingsring vaak een witgouden ring gekozen of een geelgouden ring met een witgouden zetting.

Voor- en nadelen goudgehalte

Elk gehalte heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo krijg je bij puur goud natuurlijk de zekerheid dat er geen bijgevoegd metaal in de legering zit. Je kiest voor puur goud en krijgt dan ook puur goud. Zoals verteld, is puur goud alleen erg zacht. Het is zó zacht dat het dragen hiervan veel beschadigingen met zich mee zal brengen. Het materiaal kan snel deuken, krassen of vervormen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Hieruit kun je echter wel afleiden dat hoe hoger het gehalte van het goud is, hoe zachter (en dus kwetsbaarder) het materiaal is.


In Nederland werken de meeste leveranciers met 14-karaats goud. De ring is hard genoeg om, bij normaal gebruik, een leven lang mee te gaan. Sieraden gemaakt van 18-karaats goud worden gezien als de luxere sieraden. Sieraden gemaakt van 9-karaats goud worden in Nederland officieel niet gezien als gouden sieraden. Daarom worden sieraden bij de waarborg ook pas vanaf 14 karaat goud gekeurd. Echter is het in het buitenland gebruikelijker om sieraden te produceren van 9 karaat goud. Hieronder kun je de verschillende stempels vinden die horen bij de verschillende gehaltes.

Het kan weleens voorkomen dat bij een lager gehalte een allergische reactie optreedt. Hierbij wordt namelijk een grotere hoeveelheid van een ander metaal bijgevoegd. Dit kan zilver, koper of iets heel anders zijn. Doordat er een gedeelte van de legering uit iets anders dan goud bestaat kan het voorkomen dat er een reactie plaatsvindt tussen de huid en het sieraad.


Daarnaast kun je redelijk wat kleurverschil zien tussen de verschillende gehaltes. Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring dus zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en rosé gouden sieraden zie je geen verschil tussen de verschillende gehaltes. Een witgouden sieraad wordt altijd gerhodineerd. Dit betekent dat er elektrolytisch een zilverwit laagje rhodium wordt aangebracht op het sieraad. Rhodium is een edelmetaal uit de platina groep. Dit wordt gedaan omdat het witgoud van zichzelf een licht gelige gloed heeft.


Let wel, de rhodium laag is zoals gezegd een laagje. Door dragen kan dit eraf slijten en kan het zijn dat de ring de licht gelige gloed weer terug krijgt. Uiteraard is het mogelijk om een ring dan opnieuw te laten rhodineren. 

02 feb., 2021
Zilver Zilver is een zacht materiaal, maar wel één van de metalen wat bijna puur verwerkt wordt. De aanduiding 925 zegt het eigenlijk al: van de 1000 deeltjes in een legering zijn er 925 puur zilver, de overige 75 deeltjes zijn koper. In zijn zuiverste vorm is zilver, ook wel fijn zilver genoemd, veel te zacht om te verwerken. Door de toevoeging van koper aan de 925 deeltjes zilver, wordt het materiaal versterkt. Hierdoor kan het goed verwerkt worden in bijvoorbeeld sieraden.
02 feb., 2021
Diamanten in alle soorten en maten
door admin 24 sep., 2019
Onderhoud zilveren sieraden Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd zwart worden, dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen of juist doordat sieraden niet gedragen worden. Dit gebeurt door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Door een chemische reactie wordt een dun zwart laagje […] Het bericht Onderhoud sieraden verscheen eerst op Juwelier Asbroek.
door admin 24 sep., 2019
Zo onderhoud je jouw horloge Heb je net een horloge gekocht bij Juwelier Asbroek Dan wil je hier natuurlijk lang plezier van hebben! Dat lukt je door jouw nieuwe aanwinst goed te onderhouden. Alleen hoe doe je dat? Hoe onderhoud je jouw horloge? Je horloge is veel meer dan een prachtig technisch hoogstandje. Het is […] Het bericht Zo onderhoud je jouw horloge verscheen eerst op Juwelier Asbroek.
door admin 21 aug., 2019
Juwelier Asbroek bestaat 15 jaar!
Meer posts
Share by: