Blog Layout

BLOG

Diamanten in alle soorten en maten

Diamant

Diamanten zijn kostbare edelstenen die door de geschiedenis heen bewonderd zijn om hun schittering. Tot op de dag vandaag zijn diamanten erg waardevol. Ze zijn de ultieme uiting van eeuwige liefde , en meer en meer een manier om je eigen identiteit te tonen. Een diamant is behalve één van de hardste substanties een prachtige steen die indien juist geslepen het licht verspreidt in de kleuren van de regenboog en schittert zoals geen andere edelsteen dat kan.

Tijdens het kiezen van de juiste diamant is het cruciaal om rekening te houden met enkele factoren die de waarde van de diamant bepalen. Bovendien wil je er zeker van zijn dat de diamanten verkregen zijn op een eerlijke manier en dat je levenslange garantie hebt op de echtheid van jouw diamant door middel van een certificaat. Het kopen van een diamant bij een vertrouwde partij is dan ook aangeraden.

Vind veilig en deskundig de diamant van je dromen

Het vinden van de juiste diamant vereist een minimale achtergrondkennis of hulp om te weten welke kleur, zuiverheid en slijpvorm combinaties resulteren in die zeer begeerde schittering.

Wat is een diamant?

Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Het is gekristalliseerd koolstof dat onder hoge druk gevormd is op een diepte tussen 140 en 190 kilometer diep. Diamanten zijn dan ook zeer moeilijk te vinden en hierdoor erg zeldzaam. Ruwe diamanten hebben een kenmerkende achtkantige vorm en schitteren in het licht. Doordat een diamant schittert bij de juiste lichtinval is een diamant zo mooi en populair in sieraden. Lees hier meer over de herkomst van diamanten.


Na hun vondst worden ruwe diamanten bewerkt om het licht zo schitterend mogelijk te laten uitkomen. Onzuiverheden worden zorgvuldig verwijderd met als doel zoveel mogelijk karaat over te houden. De diamant zal op verschillende criteria beoordeeld worden om de waarde vast te stellen. Deze vier bekendste criteria worden ook wel de 4 C’s genoemd en deze zijn opgesteld door de GIA.

De 4 C's van een diamant

Diamanten zijn erg zeldzaam en een product van de natuur. Hierdoor zijn deze niet identiek maar juist uniek. Er zijn vier belangrijke factoren opgesteld genaamd de 4 C’s die de waarde en kwaliteit van een diamant bepalen. De 4 C’s van een diamant staan voor:


  • Cut (slijpvorm)
  • Color (kleur)
  • Clarity (zuiverheid)
  • Carat (Karaat)


Een gecombineerde evaluatie van deze 4 C’s maakt het mogelijk om een diamant op een wereldwijd gestandaardiseerde manier op waarde te schatten.

Cut (slijpvorm)

De slijpvorm is de enige “C” die beïnvloedbaar is door de mens aangezien de andere drie bepaald worden door de natuur. De factor slijpvorm beslaat uit meer dan alleen de voorbedachte vorm van de diamant zoals een emerald, marquise, hart of ovaal. De slijpvorm beslaat ook de symmetrie, proporties en glans.


  • Symmetrie: de precisie van de diamantvorm en plaatsing van de facetten.
  • Glans: de algehele conditie van het gefacetteerde diamantoppervlak. Hierbij is het belangrijk geen zichtbare polijststrepen op de steen te vinden.
  • Proporties (measurements): de verhoudingen van de diamant die in balans moeten zijn met de kroon, tafelgrootte en het paviljoen. Deze verhoudingen beïnvloeden in hoge mate de interactie van de diamant met het licht.

Mocht de diamant te diep gesneden zijn dan zal het licht via de kroon naar de verkeerde kant reflecteren, hierdoor mis je de mooie schittering. Als de proporties van de diamant te ondiep zijn dan “lekt” het licht via de bodem en zal de diamant een doffe verschijning hebben. Alleen bij de juiste diepte zal het licht terugkaatsen in het oog van de aanschouwer waardoor de schittering zichtbaar wordt.


Op de waardebepaling certificaten van de GIA zijn de symmetrie, glans, proporties individueel beoordeeld met Excellent, Ideaal, Very Good, Good en Fair.

Color (kleur)

De kleur van een diamant is een belangrijke factor en heeft invloed op de waarde. Voor een kleurloze diamant is de totale afwezigheid van kleur wenselijk. Voor gekleurde diamanten – in het Engels fancy colored diamonds – geldt het tegenovergestelde. Hoe intenser de kleur bij een gekleurde diamant des te waardevoller de steen.

Clarity (zuiverheid)

Elke diamant heeft een andere zuiverheid aan de oppervlakte of intern. De onzuiverheden aan de oppervlakte worden vlekken genoemd en de interne onzuiverheden insluitsels. De meeste onzuiverheden zijn met het blote oog niet zichtbaar en vereist een loep die 10x inzoomt op de steen.


Diamanten zonder onzuiverheden zijn erg zeldzaam. Door middel van de internationale waardebepalingen voor onzuiverheden is vlekkeloos (flawless) het hoogst in waarde en deze schaal loopt af tot onvolmaakt (imperfect).

Factoren die invloed hebben op de gradering van de zuiverheid van een diamant zijn:

  • De hoeveelheid insluitsels
  • De grootte van de insluitsels
  • De plaats van de insluitsels
  • De kleur van de insluitsels
  • Wat voor soort insluitsels (een wolk van kleine insluitsels heeft bijvoorbeeld minder effect op de zuiverheid dan één grote zwarte insluitsel.



Het verschil tussen een SI en een VS diamant is te herkennen aan de insluitsels, oftewel de zuiverheid van de steen.

SI (Small inclusions): deze gradering wordt gehanteerd bij kleine, met het blote oog zichtbare insluitsels, bijvoorbeeld zwarte stipjes.

VS (Very Small Inclusions): deze gradering wordt gehanteerd bij diamant die met het blote oog niet-zichtbare insluitsels bevatten. Dus voor het blote oog een zuivere diamant.

VVS (very very smal inclusions) : Er is een onzuiverheid maar deze is nauwelijks te ontdekken, alleen een persoon met een geoefend oog ontdekt dit door te kijken met een loupe.


Des te groter de diamant des te meer of grotere de insluitsels zichtbaar zullen zijn. Daarom raden wij altijd aan om diamant vanaf 0,20 ct in VS kwaliteit te nemen. Dit betekent niet dat wanneer je een grotere diamant besteld in SI kwaliteit, dat deze altijd vol zal zitten met zwarte insluitsels. Wel bestaat er een kans dat er zichtbare insluitsels kunnen zijn. Wij hebben met diamant te maken met een natuurproduct, elke steen is uniek en zo ook in zijn insluitsels.

Caraat (karaat)

Karaat is de gewichtsaanduiding van een diamant. Deze “C” is de meest voor de hand liggende factor van de 4 C’s om de waarde van een diamant te bepalen. Onthoud dat de waarde van de diamant niet verhoudingsgewijs groeit bij een hoger karaat. Dit aangezien de waarde van de diamant onevenredig stijgt per karaat.


Om ze precies mogelijk het juiste karaat te bepalen wordt er speciale apparatuur gebruikt. Om een goed beeld te geven van het formaat van een diamant hebben wij ervoor gekozen om naast het karaat, de afmetingen in mm te benoemen bij onze sieraden. Bij onze kleurstenen benoemen wij alleen de grootte in mm. Het is namelijk zo dat bij kleurstenen de grootte niet prijsbepalend is maar vooral de kleur en de zuiverheid. Bij diamant hebben wij ervoor gekozen de hoeveelheid karaat te benoemen, omdat dit voor veel mensen bekender is en van groter belang voor de prijs. 

Afhankelijk van de andere 3C’s voor een diamant staat deze prijs vrijwel altijd vast. Diamant van de grote diamantairs hanteren over het algemeen dezelfde prijzen. Wat opvallend is, is dat wanneer de diamant groter en zuiverder wordt, de prijs met grote sprongen stijgt. Het vinden van grote diamanten is een lastige kwestie. Dit is dan ook de reden dat een diamant vanaf 0,50 karaat en groter snel in waarde toeneemt.

02 feb., 2021
Zilver Zilver is een zacht materiaal, maar wel één van de metalen wat bijna puur verwerkt wordt. De aanduiding 925 zegt het eigenlijk al: van de 1000 deeltjes in een legering zijn er 925 puur zilver, de overige 75 deeltjes zijn koper. In zijn zuiverste vorm is zilver, ook wel fijn zilver genoemd, veel te zacht om te verwerken. Door de toevoeging van koper aan de 925 deeltjes zilver, wordt het materiaal versterkt. Hierdoor kan het goed verwerkt worden in bijvoorbeeld sieraden.
02 feb., 2021
Geef goud als je van elkaar houdt
door admin 24 sep., 2019
Onderhoud zilveren sieraden Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd zwart worden, dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen of juist doordat sieraden niet gedragen worden. Dit gebeurt door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Door een chemische reactie wordt een dun zwart laagje […] Het bericht Onderhoud sieraden verscheen eerst op Juwelier Asbroek.
door admin 24 sep., 2019
Zo onderhoud je jouw horloge Heb je net een horloge gekocht bij Juwelier Asbroek Dan wil je hier natuurlijk lang plezier van hebben! Dat lukt je door jouw nieuwe aanwinst goed te onderhouden. Alleen hoe doe je dat? Hoe onderhoud je jouw horloge? Je horloge is veel meer dan een prachtig technisch hoogstandje. Het is […] Het bericht Zo onderhoud je jouw horloge verscheen eerst op Juwelier Asbroek.
door admin 21 aug., 2019
Juwelier Asbroek bestaat 15 jaar!
Meer posts
Share by: